Aquesta 4a edició del Panoràmic, festival de cinema, fotografia i molt més.. tractarà el concepte d’Extimitat, posant el focus en les intimitats que deixen de ser secretes i privades i es converteixen en públiques. El festival explorarà les fronteres entre el públic i el privat, i com la necessitat de compartir sovint conviu amb la por a ser vigilats i controlats socialment.

Panoràmic està organitzat per Grisart, i promogut per l’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. La direcció del festival està formada per Joan Fontcuberta, Laia Casanova i Albert Gusi, i disposa d’un comitè assessor format per Mercè Alsina, Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita. Panoràmic també compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. Així mateix, Museu de Granollers, Fundació Mapfre, Fundació Foto Colectania i l’Arts Santa Mònica coprodueixen algunes de les activitats del festival.

EXPOSICIONS

El Festival inclou un total de 10 exposicions a Granollers:

 • Time on quaaludes and red wine, d’Anna Galí (Roca Umbert)
 • Transitional, de Jacqui Barrowcliffe (Roca Umbert)
 • No surrender, de Jean-Matthieu Gosselin (Roca Umbert)
 • Tell me your truth, exposició de fotollibres comissariada per Enric Montes i Ivan Ferreres (Roca Umbert)
 • #Panoramicfromhome, projecció col·lectiva (Roca Umbert)
 • La muertes chiquitas, de Mireia Sallarès (Roca Umbert)
 • L’extimitat a la literatura, exposició documental (Roca Umbert)
 • Càpsula de confort, de Daniel G. Andújar (Roca Umbert)
 • Sense intimitat, exposició comissariada per Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita (Museu de Granollers)
 • De festival en festival, exposició col·lectiva amb participació de Domenico Camarda, Alisa Martynova, Elena Zottola, Dylan Perlot Gabriel Santana, Iza Štrumbelj Oblak, Lubov Rakshin, Maxime Matthys, André Barrette, Eva Quintas, Laia Moreto, Andrés Galeano, Andrés Dávila, Colectivo Errata i Mariana Jiménez Vélez (Cinema Edison)

I 4 exposicions a Barcelona:

 • La Nua Vida, d’Antonie d’Agata comissariada per Tania Bohórquez i Joan Fontcuberta (Arts Santa Mònica)
 • L’altre ubic. Migracions del cos fragmentat, comissariada per Mercè Alsina i amb la participació Teemu Mäki, Mar C. Llop, Mengwen Cao, Isa Fontbona, Francesca Steele, Itziar Okariz i Ricardo Muñoz (Arts Santa Mònica)
 • The Users, de Kurt Caviezel (Fundació Foto Colectania)
 • I made them run away, de Martina Zanin, (Grisart)

WORKSHOPS

Durant el Festival també hi ha programats 3 workshops, tots a Roca Umbert:

 • Narrativa, recerca i plataformes, amb Laia Abril
 • L’Arxiu infinit, amb Florencia Aliberti
 • Espia’m amb Mercè Soler

OPEN PANORÀMIC

Més de 114 propostes s’han presentat a la 2a convocatòria Open Panoràmic, en què es proposava als artistes explorar sobre el concepte Extimitat. Els artistes havien de presentar obres en format audiovisual amb una durada màxima de 15 minuts, o també webdocs que implícitament tinguessin la fotografia i/o el vídeo com a llenguatges narratius principals.

Els 12 artistes seleccionats han estat:

Els projectes seleccionats es visionaran a l’Arts Santa Mònica de Barcelona el 6 de novembre de 2020. A més, les obres seran exhibides en els festivals col·laboradors del Panoràmic durant l’edició 2021 (Belgrade Photo Month – New Talents 2020 (Sèrbia), Giovane Fotografia Italiana (Itàlia), Festival de la Imagen de Manizales (Colombia) i VU (Quebec).

PANORÀMIC MAPFRE

El festival inclou un cicle de conferències coorganitzades amb la Fundació Mapfre. El KBr Barcelona Photo Center acollirà:

 • Conferència de Sophie Calle, moderada per Joan Fontcuberta: Històries de paret
 • Conferència de Pau Walder, moderada per Andrés Hispano: Comparteixo, per tant existeixo: vigilància i autoexposició
 • Conferència d’Antoine d’Agata, moderada per Joan Fontcuberta: La nua vida
 • Conferència de Lolita Bosch, a càrrec de Fèlix Pérez-Hita: La intimitat literària i la intimitat personal. Dos camins que la creació bifurca

Una de les conferències tindrà lloc a Granollers en el marc de l’exposició Las muertes chiquitas. Anirà a càrrec de l’artista Mireia Sallarès i estarà moderada per Mercè Alsina, sota el títol “Els orgasmes com a espai de lluita política”.  També hi ha prevista la projecció de la pel·lícula “Las muertes chiquitas”, de la mateixa artista Mireia Sallarès.

PANORÀMIC – MERCAT AUDIOVISUAL DE CATALUNYA

Dins d’aquesta nova edició, el festival i el MAC col·laboren coproduint el projecte Càpsula de confort de l’artista Daniel G. Andújar que reflexiona sobre el concepte de la videovigilància. El vídeo el presentarà l’autor el 16 d’octubre al Centre Audiovisual de Roca Umbert. Posteriorment, el projecte quedarà accessible a tothom a través de la xarxa del Mercat Audiovisual.

CONFERÈNCIES I ALTRES ACTIVITATS

La conferència inaugural del festival serà el 15 d’octubre a Roca Umbert (Granollers) i anirà a càrrec de Joan Fontcuberta i Andrés Hispano, sota el títol de “Públic, privat, secret”.

El Museu de Granollers serà l’escenari de la conferència “Es pot silenciar l’ego del fotògraf? Antoni Campañà i les seves fotos de guerra (1936-39)” a càrrec d’Arnau Gonzàlez i Vilalta; i també de la projecció i conversa “Pasqual Maragall Mira, 10 anys després”, a càrrec de Cristina Maragall, Rafa Badia i Caro García.

A l’Arts Santa Mònica tindrà lloc la Performance “Turbulències corporals. Entre l’absurd i la resistència”, a càrrec d’Isa Fontbona,  la conversa sobre el projecte “Pixar en espais públics o privats”, amb Itziar Okariz i Mercè Alsina i la presentació del projecte “La petite mort” a càrrec de Joan Fontcuberta i Pilar Rosado.

A la Fundació Foto Colectania es farà “The users”, una conversa entre Joan Fontcuberta i Kurt Caviezel.

SECCIÓ OFICIAL DE FILMS

El Cinema Edison de Granollers serà l’espai on es projectaran 11 films, entre llargmetratges i curtmetratges, al voltant del concepte d’Extimitat. La selecció de llargmetratges i curtmetratges ha estat comissariada per Mercè Alsina, Fèlix Pérez-Hita i Andrés Hispano.

Video Letters #3, Why would a letter have a title?, de Yau Ching

Varda By Agnès, d’Agnès Varda

Emergence, de Pratibha Parmar

Der riese, de Michael Klier

Cada día paso por aquí, de Raul Arroyo

Memory of home, de Kiki Tianqi Yu

Gently down the stream, de Su Friedrich

The sniper, de Adela Jušić

Game over, d’Alba Sotorra

Un chant d’amour, de Jean Genet

Blow-up, de Michelangelo Antonioni

PANORÀMIC KIDS

La part per als més petits del festival inclou dos tallers familiars, projeccions en loop de curts infantils, un bibliolab familiar de narrativa fotogràfica i un laboratori de lletres i imatges. Aquestes activitats tindran lloc a la biblioteca de Roca Umbert i al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Els curts metratges infantils són els següents:

Hikikomori de Jonathan Harris

Tio Tomás de Regina Pessoa

The fly de Ferenc Rofusz

How to kiss de Bill Plympton

Your face de Bill Plympton

PROGRAMA EDUCATIU

El festival també ha creat un programa educatiu pensat per a instituts i estudiants de disciplines vinculades a la comunicació i la imatge. El programa educatiu està dissenyat per Anna Maimir i Joan Gené de l’Associació l’Eixida. Per tal de facilitar la interacció amb els centres educatius, la web del festival ha habilitat un apartat específic des d’on accedir als continguts de manera digital i a distància.

Us adjuntem el programa interactiu: Panoramic-Programa2020

També trobareu tota la programació detallada a www.panoramicgranollers.cat