La segona edició del Panoràmic, que s’ha celebrat durant quatre dies a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, s’ha consolidat com una proposta única: l’únic festival que explora la intersecció entre la fotografia i el cinema. Davant la riquesa de les propostes, s’ha decidit ampliar el calendari de visites a les exposicions fins dijous 4 d’octubre, en horari de 6 a 9 de la tarda. Roca Umbert obrirà portes també als matins als alumnes d’aquells centres educatius que demanin de visitar les exposicions en horari lectiu.

Amb una assistència de més de mil persones, una xifres semblants a les de l’any passat, enguany el festival s’ha centrat en les revoltes del 1968 i com aquell moment convuls va marcar un abans i un després en la percepció del poder de les imatges. El fotògraf Joan Fontcuberta, director artístic de Roca Umbert, ha resumit en una frase la idea motor d’aquesta edició del Panoràmic:  “L’any 68 la imatge es va imposar sobre el discurs”.

El Panoràmic ha concentrat en quatre dies exposicions fotogràfiques, instal•lacions artístiques, workshops, espais de debat i projeccions cinematogràfiques. Els espais expositius han augmentat considerablement respecte a la primera edició, ja que han passat de 3 a 7. També ha augmentat l’assistència a la secció oficial, on s’han projectat llargmetratges i curtmetratges rodats l’any 1968, d’aquí i de fora, seleccionats per Joana Hurtado, Fèlix Pérez-Hita i Andrés Hispano.

Aquesta edició ha comptat amb la participació dels artistes i comissaris Pilar Rosado, Simon Menner, Fèlix Perez-Hita, cabosanroque, Marcelo Brodsky, Jordi Borràs, Joan Pallé, Helena Vinent, Chaco, Sara Agudo, Alexandra García Pascual, Fermín Díez de Ulzurrun, Arnau Blanch, Lucía Jalón, David Sánchez Usanos, Jorge Luis Marzo, Manel Delgado i Juan Barja, Així com els  col·lectius  Taller d’infografia popular i Fiebre, i les institucions com el CÍrculo de Bellas Artes de Madrid.

“El festival ha arrelat a la comarca gràcies al projecte educatiu, que ha portat a Roca Umbert alumnes de secundària dels instituts del Vallès Oriental”, diu Laia Casanova, membre de l’equip directiu de Panoràmic.

L’objectiu d’aquest projecte pedagògic, que ha estat molt ben rebut pels centres, ha estat dotar els alumnes d’eines per aprendre a mirar les imatges i descodificar el llenguatge visual de manera crítica.

“L’arrelament al territori i els vincles amb el teixit cultural de la ciutat seran les prioritats de la pròxima edició, que demanaria una mica més de temps per poder exhibir les exposicions més enllà dels quatre dies que han estat a l’abast del públic aquest any”, afegeix l’artista Albert Gusi, director de Grisart, escola de Fotografia, l’entitat que amb Roca Umbert F.a. promou el festival Panoramic, que també ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Granollers, la Fundació Lluís Coromina, VOTV, la Diputació de Barcelona i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.