La Troca, centre de cultura popular i tradicional, és l’equipament de Roca Umbert Fàbrica de les Arts destinat a la cultura d’arrel tradicional. Una instal·lació sense precedents que allotja una desena d’entitats de Granollers vinculades a la cultura d’arrel popular i tradicional. La ciutat de Granollers disposa d’un gran nombre d’entitats relacionades amb el bestiari, els castellers, la dansa, els diables, les festes, els gegants i capgrossos o la música tradicional. La Troca afavoreix la interrelació entre les diferents entitats, l’aparició de projectes comuns i la creació d’espais de reflexió, investigació, creació i difusió cultural.

La Troca neix amb l’objectiu d’acollir totes les entitats locals que promouen iniciatives de recerca, difusió, formació i producció vinculades a l’àmbit de la cultura d’arrel tradicional. Es tracta d’un equipament singular i sense precedents que es vol viu i dinàmic.

L’equipament vetlla per la dinamització i preservació de la cultura tradicional i popular, és a dir, el conjunt de valors simbòlics, coneixements tècnics, formes d’organització social o pràctiques culturals presents a la vida quotidiana de les persones i els grups socials.

Descripció de l’equipament

L’equipament, de dues plantes i un altell, disposa d’espais destinats a tallers, magatzems, sales d’assaig —algunes d’insonoritzades—, sales de reunió, sala d’ordinadors, espai per a exposicions, vestidors, armaris… i un expositor a l’entrada. Cadascun dels espais rep un nom que fa referència al passat industrial i tèxtil de la nau.

L’edifici s’estructura en tres nivells:

  • Planta baixa: acull el que és l’espai més emblemàtic de la Troca i a partir del qual s’estructura bona part de la resta de l’edifici: l’Aplegador. Es tracta d’una sala d’assaig de 200m2 de planta circular i oberta en alçada fins a la 1a planta. L’Aplegador és un espai polivalent vàlid per a fer-hi conferències, concerts, etc. Això no obstant, és un espai concebut per a l’assaig dels Xics —la colla castellera de Granollers—, i les entitats dedicades a la dansa: Esbart Dansaire de Granollers i Passaltpas. D’altra banda, en aquesta mateixa planta, Blancs i Blaus disposen dels seus respectius tallers de producció, de 35 m2 cadascun, l’Ordidor i el Teler.
  • Altell: és un espai intermedi entre la planta baixa i la 1a planta que ressegueix el perímetre circular de l’Aplegador i ofereix vistes sobre aquesta sala. Pot acollir exposicions temporals. En aquesta mateixa planta es localitzen cinc magatzems compartits per les diferents entitats que tenen seu a la Troca: Seda, Moaré, Lli, Niló i Angora.
  • Primera planta: al nivell més alt trobem la majoria d’espais i sales de l’edifici. Hi trobem el despatx de gestió de l’equipament. La Faixa i la Quadra són les dues grans sales d’assaig, de 75 m2 cadascuna. S’hi realitzen activitats de dansa i assaigs, encara que també es poden utilitzar com a sales de reunió. En aquesta mateixa planta trobem la Bobina, una sala de juntes que ha conservat l’antiga vidriera del despatx de l’encarregat, una sala d’informàtica, la Malla, amb sis ordinadors al servei de les entitats. Al fons, hi ha una zona insonoritzada formada per tres sales (el Passador, el Nuador i la Llançadora), una de 72 m2 i les altres dues de 30 m2. Aquestes sales estan destinades a activitats que generen més soroll: assaigs musicals amb gralles i percussió, cant coral o ball de bastons. A la banda oposada, hi ha dues sales de reunió (la Bitlla i la Canilla), així com també vestidors amb dutxes.