Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers és una entitat de cultura popular i tradicional sense ànim de lucre que, des de l’any 1998, s’encarrega de preservar i mantenir les dues parelles de gegants de la ciutat. Des dels seus inicis, sempre ha treballat per la dignificació de les figures i perquè no perdin la seva essència.

Abans de la creació de la colla, els qui feien ballar els gegants eren portadors llogats, habitualment de Mataró. Més endavant, se n’encarregaren gent de la colla dels Blaus fins que, l’any 1998, coincidint amb el 30è aniversari dels gegants grossos, es creà l’entitat.

Actualment, són un grup de persones obert i de totes les edats, repartits entre portadors i acompanyants, que s’encarreguen de fer ballar aquestes quatre figures pels carrers i les places de la nostra ciutat, així com als de tots els Països Catalans i també a l’estranger.

 

Gegants vells

Durant molts anys, la festa major de Granollers gaudí de tot un seguit d’elements de cultura popular que venien llogats per participar en les diferents cercaviles que es celebraven durant la festivitat. Un d’aquests elements era una parella de gegants que l’Ajuntament llogava cada any a la Casa Closa de Sabadell, juntament amb sis capgrossos. L’any 1963, aquesta casa oferí els gegants al consistori, que n’acceptà la compra. Per tant, podem dir que els primers gegants propis de la ciutat arribaren el 1963, per ser més exactes, el 14 de març, data de la seva compra.

Aquests gegants, però, tingueren una vida curta, ja que l’any següent de ser comprats foren arraconats i oblidats als magatzems municipals, i la ciutat quedà òrfena de gegants. L’any 1981, amb l’inici de les festes majors democràtiques, es recuperà l’antiga parella de gegants comprada el 1963. Mitjançant un acte anomenat “Festa dels gegants perduts”, que consistí en diferents cercaviles simultànies que sortiren dels diferents barris de la ciutat, portant en cada una una part de les figures (braços, caps, cossos, cavallets…), foren reestrenats i batejats. Els noms triats, Cosme i Damiana, fan honor als Sants Metges, sant Cosme i sant Damià.

Els gegants, construïts a l’Ingenio de Barcelona, representen una parella catalana benestant, tal com ho delata el seu abillament.

La parella té un ball propi, compost l’any 2013 per Adrià Abellán.

 

Gegants grossos

L’Esteve i la Plàcida, els gegants grossos de Granollers, foren estrenats el diumenge anterior a la Fira i Festes de l’Ascensió de 1968. Construïts pel senyor Josep Maria Diamant, representen una parella de reis de la Reconquesta catalana i porten els noms del patró i copatró de la ciutat (sant Esteve i sant Plàcid). Com a tals, porten roba elegant, capa i corona.

El mateix dia de l’estrena, foren apadrinats pels gegants de Mataró, la Família Robafaves, en part perquè durant molts anys foren els portadors d’aquesta ciutat qui s’encarregà de fer ballar la parella granollerina.

Com els gegants vells, aquests també estigueren inactius durant bastants anys, a causa del seu pes elevat. Arribaren a 110 kg. L’any 1987, l’escultor Ramon Aumedes, del taller Sarandaca, els restaurà i els donà la imatge que tenen ara.

Actualment, a l’Esteve i la Plàcida, els costa sortir de la Troca, per culpa del seu pes i la seva envergadura. Tot i això, els podem veure sempre a la cercavila del Pregó i la cercavila del dissabte de Festa Major, on es convida una colla de fora de la ciutat.

 

Contacte:info@gegantsgranollers.org

web: www.gegantsgranollers.org

xarxes:

  • facebook: /gegantsgra
  • twitter: @gegantsgra
  • Instagram: @gegantsgra
  • youtube: /gegantsgranollers
  • flikr: /gegantsgranollers