Alexandre Franquesa Balcells va néixer a Barcelona el 1979, on va estudiar pintura (ESDAP la Llotja, 2017) i biologia (Universitat Autònoma de Barcelona, 2007). Actualment, el seu treball artístic es centra en el tractament dels conflictes socials actuals a través de tècniques mixtes, essencialment la intervenció pictòrica sobre fotografies d’actualitat.

Les seves obres artístiques inclouen la participació a diverses exposicions col·lectives com ara “Memory and exile Maletes de Walter Benjamin. Dispositius de migració” (peça a Arts Santa Mònica, Barcelona) o “Ciutats Literàries, XIII Exposició Internacional d’Art Contemporani en Petit Format” (peça a Galeria Himelreich, Alemanya i Espai MX, Barcelona). Recentment ha presentat el seu treball més recent a l’exposició Camins al Centre d’Art Municipal de Ciutadella (Menorca).

http://afrabal.tumblr.com/

En un mon amb sobreabundancia de fotografies, la imatge com a transmisora de coneixement s’ha devaluat. La intervencio pictórica sobre fotografía permet ressignificar-la tot subratllant o afegin-hi nous significats, admetent per tant que l’espectador la observi amb una atenció major de la que usa amb la resta d’imatges que inunda el seu dia a dia. En poques paraules: intervenir pictoricament una fotografia permet que l’espectador es torni a preguntar “que significa aquesta imatge” i per tant, rehabilitat la imatge com a transmisora de missatges.

Durant la residència a Roca Umbert desenvolupa el projecte:

La sobreabundància d’imatges que inunda el nostra dia a dia desborda la capacitat de d’analisi de qualsevol esperit critic, fent que la posveritat es torni indestriable del missatge genuí. És per aquest motiu que la imatge com a transmisora de coneixement s’ha devaluat. Les imatges no podran pretendre mai més ser un testimoni objectiu dels fets, però a partir d’ara estan cridades a ser les transmisores d’un relat subjectiu que permeti a l’espectador posicionar-se políticament davant el mon que l’envolta.

La intervenció pictòrica d’una imatge permet ressignificar-la tot subratllant o afegint-hi nous significats, i fer explicit el missatge que l’emissor vol transmetre. En intervenir pictòricament una imatge permetem que l’espectador es pugui preguntar de nou “que em vol dir aquesta imatge?”, i que prengui partit en relació al missatge que hi traspua.