Mercè Alsina, Cardedeu, 1966.

Crítica d’art.

És llicenciada en Geografia i Història, UB (1991), postgrau en Gestió Cultural i del Patrimoni (1992) i màster en Estudis Avançats en Història de l’Art, UB (2014). Actualment ultima la seva tesi doctoral sobre vídeo assaig i forma part del grup d’Investigació Art, Globalització, Interculturalitat (AGI/ART) de la Universitat de Barcelona.

És crítica d’art i membre de l’Associació Catalana i Internacional de Crítics d’Art. Ha comissariat diverses exposicions i ha publicat en diferents formats sobre art.

Entre els comissariats de què ha tingut cura, destaquen: ◦ Etapa com a directora de la galeria ARTUAL, de Barcelona (1986-1996) ◦ Exposicions a diferents galeries, com Axe Actuel (Toulose, França), Studio Oggetto (Caserta i Milano, Itàlia) o Galeria 4 Gats (Palma de Mallorca). ◦ Etapa com a directora artística de la GALERIA 44, de Barcelona (2000-2007) ◦ Cicle ‘Confluències en un interval’, del Museu Abelló de Mollet del Vallès. (2005-2006 i 2006-2007) ◦ Exposició de la il·lustradora Roser Capdevila. Palau Robert, Barcelona, Girona i Brussel·les. 2014. ◦ Comissariat de l’exposició “Col·lisions, en les fronteres del que coneixem”. Artistes residents a l’espai d’art Roca Umbert – Fàbrica de les Arts, Granollers, 2015.

En el vessant teòric, és autora de l’estudi ‘Art dels anys 80 i 90 a Catalunya. Migracions estètiques durant els primers anys de la democràcia’, pel qual va obtenir una beca de la Generalitat de Catalunya. És cofundadora i coeditora del portal Murcrític, plataforma de recursos documentals d’art i pensament contemporani i col·laboradora habitual de la Revista Bonart.

Com a directora, guionista i/o realitzadora, és autora de diferents reportatges i documentals.

En l’àmbit docent, ha impartit i dirigit diversos cursos i seminaris. Actualment és professora troncal del mòdul de projectes expositius del Màster en Exteriorisme: Esdeveniments i Espais Efímers, Elisava.

www.murcritic.org

www.bonart.cat

www.museuabello.cat

www.youtube.com

www.tvhortaguinardo.com

 

Com a associada a Roca Umbert desenvolupa el projecte:

Durant la residència a Roca Umbert te previst treballar en la producció de diferents treballs teòrics i crítics al voltant de problemàtiques relacionades amb l’art contemporani.

Els temes que li interessen investigar estan bàsicament relacionats amb la imatge i la cultura visual des d’una òptica global, però sense descuidar la realitat del territori, especialment en les produccions artístiques al voltant de la imatge (fotografia, vídeo i imatge virtual).  No es tracta d’un projecte específic i tancat sinó d’un procés obert de treball.

Els coneixements desenvolupats poden tenir diferents aplicacions i formats, ja sigui en projectes expositius, escrits o altres estudis que estigui realitzant durant el període de residència, com la tesi doctoral que estic fent sobre vídeo assaig i globalitat o altres articles acadèmics.

En l’àmbit expositiu, esta preparant un projecte de comissariat per a l’Escola d’Art Leandre Cristòfol de Lleida. En aquesta ocasió, treballa amb l’artista Jaume Parera, també resident a Roca Umbert. La intervenció es basa en la revisió d’un projecte de 2003 a través de les seves diferents temporalitats, i del procés de desmaterialització de les imatges en el context del projecte.

D’altra banda te previst publicar diferents investigacions, tant de crítica com articles acadèmics. En aquests moments està treballant en l’anàlisi crítica de la pel·lícula de Carlos Pazos Art¡ss!mo. Una película de citas (2015).