Projecte: “La (im)possibilitat del moviment: què signica ser artista resident?”

El present projecte parteix de tres eixos temàtics a investigar dins el context de Roca Umbert: la figura de l’artista emergent, el projecte i la residència artística.
L’objectiu de “la (im) possibilitat del moviment” és donar compte de la nostra pròpia experiència com artistes residents a l’Espai d’Arts de Roca Umbert des d’una mirada vivencial i autoetnográfica. Ens posicionem des d’un “jo” múltiple: el “jo” dona, el “jo” artista, el “jo” productora, el “jo” investigadora …
A través de l’observació, l’acció i la reflexivitat pretenem explorar l’entramat de relacions afectives en relació amb el ‘altre’, l’espai i al temps de producció i com aquests afecten al projecte artístic. Entenem la fàbrica com un espai per a l’experimentació, el compartir, i el repensar la nostra pràctica.

Treballarem des d’una metodologia autoetnográfica. La residència artística és el nostre camp de recerca i serà l’oportunitat per recollir dades en forma de material visual durant tres mesos, a partir del qual, generarem una peça de vídeo documental. Un cop acabada, derivarem aquesta peça a altres formes de producció artística: objectes, imatges i vídeo, que s’adonin del nostre trànsit per la fàbrica.

D’altra banda, la nostra intenció és que les futures les peces siguin activades a través d’actes performatius, amb la participació del col·lectiu Nájera, també residents a l’espai de Moviment de la fàbrica de Roca Umbert.

 

CV

Itsaso Jiménez Iribarren, 1993, Pamplona.

Graduada en Creació i disseny per la facultat de Belles Arts de la Universitat del País Basc, especialitzada en disseny objectual ceràmic (2015). Ha realitzat el màster Arts visuals i educació: un enfocament construccionista a la Universitat de Barcelona (2018). Ha participat en diverses convocatòries d’Arteshop, un projecte organitzat per l’Ajuntament de Bilbao, Universitat del País Basc i Fundació Bilbao Arte. En 2017 porta a terme una residència artística al Centre d’art contemporani Huarte. Ha participat en expociones col·lectives com “Et Nuc” a la galeria Windsor, a Bilbao; “Hic” al centre cultural Sanz Enea de Zarautz comissariada per Xabier Sáenz de Gorbea.

Compagina la producció artística amb l’educació. Ha impartit tallers d’arts visuals en centres de creació d’art contemporani, centres cívics i culturals.

El seu treball gira al voltant de tres nodes connectats: Art, disseny i educació. Aquests tres eixos, en el seu vessant més crítica, (em) serveixen per repensar totes aquelles veritats hegemòniques que són assumides fora de la reflexió. Entén els objectes que produeix com a artefactes portables despertadors de pensament crític, creats a partir d’un procés d’investigació / creació que té com a propòsit comprendre el món i situar-s’hi.

 

Zaida Abella Cordero, 1992, Barcelona.

Graduada en Mitjans Audiovisuals per al Tecnocampus de Mataró (2015), s’especialitza en Cinema Documental de Creació. Realitza el màster en Projectes d’Autor a LENS, Escola d’Arts Visuals de Madrid (2017) i actualment, es troba cursant el màster Arts visuals i educació: un enfocament construccionista a la Universitat de Barcelona (2018). Simultàniament es veu immersa en diversos projectes d’educomunicació en què investiga, de manera activa, el sentit de les pràctiques col·laboratives de creació audiovisual en grups d’infància i adolescència.

En 2016 queda finalista a la secció DOC-O del DocsBarcelona, ​​amb la peça documental “El decorat del meu record”. En 2017 participa en la seva primera exposició col·lectiva de fotografia “Terra Incognita” a The Showroom, Madrid. A més, durant aquest mateix any, forma part del projecte de creació visual participatiu “Colors Marcians” desenvolupat pel col·lectiu LasCientovolando, en el qual treballa durant sis mesos l’acció fotogràfica des dels sentits i el cos en moviment.

El seu interès en el desenvolupament de pràctiques educoartísticas parla de performativitat de gènere i identitat en les narratives visuals, com també de les relacions afectives que s’estableixen durant les mateixes produccions- a manera d’eina d’exploració individual i grupal. Tot això treballat des d’una preocupació entre la producció artística i el desenvolupament humà.

 

Links:

Instagram: https://www.instagram.com/le_pistache/