Projecte: “Memory”

El projecte “Memory” gira al voltant de la memòria com a part essencial de la nostra identitat, i el poder evocador de les fotografies de temps passats; imatges poderoses que ens documenten o inquieten, ens emocionen o traslladen en el temps, però també ens interpel·len sobre qui som i què en queda de nosaltres i dels moments viscuts quan ja no hi serem.

Lluís Estopiñan parteix sempre de fotografies i negatius anònims antics d’èpoques en què fotografiar era una cosa especial.

D’aquests “objectes fotogràfics” suggerents, es planteja com els pot manipular o integrar en una obra més complexa que els doni nous significats, recontextualitzant-los.

El seu interés rau en potenciar l’emotivitat, la imaginació i la reflexió per mitjà de la recuperació d’imatges en el context de cada sèrie. O contràriament, constatant-ne la pèrdua però aportant-ne indicis visuals o escrits que ens-hi aproximin.

La memòria personal com a part constitutiva de la nostra identitat i de construcció de la nostra realitat i com a regió insondable per a les altres persones i, fins i tot, per a nosaltres mateixos, és un altre dels leitmotiv d’aquest treball.

També hi juga un paper important la fascinació que li provoca, al marge de la imatge, el contacte amb l’objecte fotogràfic de l’època ( fotografia en paper, placa de vidre o negatiu, àlbum de fotos… ) i les seves eventuals qualitats estètiques, acusant el pas del temps que ha deixat el seu rastre.

“Memory” es ramifica en diverses sèries autònomes que s’aproximen al tema des de diversos angles, i amb diferents tècniques creuades ( escollides en cada cas per la seva adequació o significat en cada projecte ) com la utilització de l’objecte, la cianotípia, la fotografia química, la digital, el fotogravat, el collage, la pintura i la paraula:

“Disclosed Memory” en procés avançat, “Hidden Memory” en fase inicial i “Undisclosed Memory”, “Lost Memory”, “Private Memory” o “Missing Memory” en projecte.

 

CV

Mollet del Vallès, 1958.

Graduat en “ Procediments Pictòrics “ per l’ Escola Massana de Barcelona, amb segona especialitat de Calcografia en què ha anat formant-se posteriorment, així com en tècniques fotogràfiques, tant analògiques com digitals.

Desde l’ any 2000 ha anat realitzant algunes instal.lacions artístiques, gravat calcogràfic i sobretot, ha incorporat la fotografia al seu treball habitual en les seves diverses diverses formes analògiques i digitals.

Pintant regularment des de principis dels anys vuitanta, no ha deixat de treballar en pintura, fotografia o instal·lacions, que ha anat exposant en galeries i centres d’art de Catalunya o Espanya, però també de França, Anglaterra, Itàlia, Alemanya, Portugal, Argentina o Mèxic.

Darrerament ha simultanejat diversos projectes, però sobretot ha continuat la sèrie pictórica “Interval Temporal”  una reflexió al voltant de la temporalitat de l’existència humana considerada com a àmbit de possibilitats, començada fa quatre anys.

També ha començat el projecte “Memory”, format per diverses sèries que s’aproximen al tema des de diferents angles i òptiques.

N’ha desenvolupat un primer treball en cianotípia a l’interior de capses aplanades de medicaments en què es recuperen fotografíes anònimes antigues ( Disclosed Memory )  i n’ha començat un altre ( Hidden Memory ) basat en la desaparició o la ocultació de la imatge del passat, però amb els seus suggerents rastres o indicis.

Artista de llarga trajectòria, només aquest darrer any 2016, s’ha pogut veure el seu treball, entre altres, en les exposicions individuals: a la Galeria Marges-U de Cadaqués, la Galeria Barcelona Visions, al Museu Abelló de Mollet del Vallès o com a projecte seleccionat al Festival de fotografía analógica “Revela’T” de Vilassar de Dalt

I en col.lectives a la Galeria Esther Montoriol de Barcelona, a Lo Quarter de Ciutat de l’Alguer, a l’ Utopia Photo Market amb la Galeria Valid-Foto, la Galeria Espai G d’Art, de Terrassa, al Festival ” Noviembre Fotos “ de Buenos Aires, la Galeria Barcelona Visions, la Galeria Fort de Cadaqués i “Disclosed Memory” com a projecte seleccionat per la Royal Photografic Society, al Photoblock i al Royal Albert Hall de Londres i a la Edward Street Gallery de Brighton.

 

Links:

Web: www.estopinyan.com