Sylvie Bussières, Québec, 1964.

Va estudiar a la Universitat Laval de Quebec, llicenciant-se en Arts Visuals (1989) i adicionalment fent una diplomatura en Història de l’Art (1990). Des de llavors, ha participat en nombrosos programes d’artista en residència a Espanya, Canadà, Estats Units, Mèxic, Alemània, Suècia i França.

Entre les seves exposicions individuals destaquen: Museu de Pintura de Sant Pol de Mar (2014), Espace de la Maison des Métiers d’Art de Québec, Canadà (2014), Espai d’Art, Granollers, (2013),  Galeria Alva de la Canal, Xalapa, México, (2011), Galeria Fidel Balaguer, Barcelona, (2010), Espace Virtuel, Québec, Canadà, (2007), Galería Bacelos, Vigo (2005), Musée Promenade, Digne-les-Bains, Francia, (2004), Galería Metrònom, Barcelona, (2004).

Ha realitzat les següents publicacions monogràfiques: Objectes d’adopció, autoedició (2011), Col.leció, ed. Gouvernement du Québec (2010) El Geo libro, llibre d’artista (2005), Objetos Geográficos, ed. Galería Bacelos,  (2005), Objets Géographiques, ed. Fage, Francia, (2004), Objectes d’Adopció, ed. Museo de la Universidad de Alicante, (2003), Les Utiles-Inutiles, ed. Ajuntament de Granollers, (2001), Històries Naturals, ed. Gouvernement du Québec, (1999), Les être-choses, ed. Departamento de Escultura, Universidad Politécnica de Valencia, (1997).

Obra en col.leccions: Musée Promenade de Louvecienne (França),  Universidad Politécnica de Valencia, Photomuseum de Zarautz, Musée Promenade, Réserve Géologique de Haute-Provence (Digne-les-Bains, França ),  Museo de la Universidad de Alicante, Calbildo de Tenerife, Institut Français de Barcelona, Galería Salvador Díaz, Madrid, Fondation Art Omi, Nueva York, EEUU, Instituto Nacional de Bellas Artes (México), Gotland Fornsal Länsmuseum (Suecia), The Banff Centre for the Arts (Alberta, Canadá) Musée du Québec (Québec, Canadá).

webmonde.ca/sylvie/

 

Durant la residència a Roca Umbert desenvolupa el projecte:

“Hibridació dels llenguatges”

En contraposició  a la complexitat dels mitjans electrònic i digitals, el treball de la Sylvie es  refugia en recursos ben humils que li permeten expresar-se de forma més directa.

A travers d’una diversitat tant de materials, suports i tècniques, com amb direccions conceptuals i poètiques diferents, li interssa la hibridació dels llenguatges artístics que amplia la dimensió multidisciplinar de la seva recerca.

Al llarg d’aquests 2 propers anys de residència de creació a Roca Umbert es concentrarà en explorar les conexions, simil-lituds i divergències entre dibuix i fotografía. La idea consistirà en realitzar i transformar dibuixos en fotografíes, que al seu torn poden tornar a donar lloc a dibuixos, i així succesivament, contrastant diferents estatuts d’imatge. Es tracta de palesar un “fer-veure” específic, amb la fotografia o el dibuix, mitjançant un joc de manllevar i comparar. Es a dir, aprofitant que el dibuix facilita el treball amb el traç i la línea, o amb la taca i el color, mentres que la càmera ens faculta a fragmentar i resaltar els detalls, introduint efectes òptics.

 En definitiva, recorrent a la fotografía digital i a la argèntica, a elements pictorials, esculpturals i excepcionalmemt videogràfics, preten portar a terme un treball d’esprit minimalista, on el concepte no prevalgui sobre la mirada sinò que s’hi estableixi una aliança.