TurismeIndustrial.cat estrena “L’Enigma XATIC”, una innovadora experiència de turisme interactiu a Granollers

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) organitza la tercera edició de la Setmana del Turisme Industrial. Es tracta de la millor oportunitat de viure el patrimoni industrial de Catalunya des d’una òptica totalment diferent. Entre els dies 3 i 11 de novembre, museus, antigues fàbriques, mines, colònies tèxtils, centres d’interpretació i diverses empreses obren les seves portes al públic, amb gairebé un centenar d’activitats, perquè els visitants puguin descobrir de primera mà com es fan les coses.

Una de les novetats d’enguany és l’estrena “L’Enigma XATIC”, una innovadora experiència de turisme interactiu. Granollers serà una de les ciutat on es podrà jugar a l’Enigma XATIC, un joc turístic que estarà disponible per a dispositius mòbils i tauletes durant tota aquesta setmana. Els usuaris d’aquest joc descobriran alguns dels secrets del patrimoni cultural de la ciutat mentre es converteixen en autèntics exploradors i detectius. Aquest joc,  realitzat per Pack Escape amb la col·laboració de Zelig Comunicació, es podrà jugar a tres municipis de la de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya: Granollers, Terrassa i Mataró que corresponen als 3 primers capítols del joc. Mitjançant la hiperficció explorativa s’aniran descobrint els diversos enigmes que es trobaran en un diari secret a la vegada que s’haurà de desxifrar les marques dels mapes  i utilitzar tècniques d’orientació i d’exploració.

A Granollers, “L’Enigma XATIC” descobrirà als usuaris alguns dels secrets del patrimoni cultural de la ciutat mentre es converteixen en autèntics exploradors i detectius.
Un cop completades totes les proves, els participants podran optar a un premi final d’un pack d’experiències “Fent País”, a banda de gaudir de diversos descomptes a Escape Rooms de Granollers.

Més activitats al voltant del turisme industrial, a Roca Umbert

També hi haurà activitats gastronòmiques, com el projecte que presentarà la cuinera Ada Parellada per donar a conèixer com es menjava i es cuinava durant els anys 60 i 70 en els àmbits obrers de Granollers. La cuinera ho ha treballat amb la complicitat del grup nascut als Centres Cívics de Passa’m la Recepta, que porta anys treballant en la recuperació de la cuina d’abans. El 4 de novembre hi haurà un tastet de mongetes del ganxet i crespells. La ciència també tindrà una presència important, amb dues xerrades del divulgador Marc Boada el dia 10 de novembre pensades per a tota la família, una sobre el carbó i l’altra sobre un tema tan de moda entre nens i adolescents com els slimes.

Les activitats són gratuïtes però cal inscriure’s a www.rocaumbert.cat

Diumenge 4 de novembre
El menjar obrer. Cuina entorn de les fàbriques als anys 60 i 70
12  hores
A la Tèrmica de Roca Umbert
Activitat gratuïta
Inscripció prèvia obligatòria: https://goo.gl/forms/jpz6nMCpXrnOj97o1

Dins de la setmana de Turisme Industrial s’ha promogut el treball vinculat a la cuina. Aquest projecte vol donar a conèixer què es menjava i com es cuinava durant els anys 60 i 70 en els àmbits obrers de Granollers. El projecte treballa amb la complicitat del grup Passa’m la recepta, un grup obert nascut als Centres Cívics, que porta anys treballant per recuperar la cuina d’abans.

Tastet de mongetes del ganxet i el de crespells
Dinamitzat per l’Ada Parellada

Imatge: https://drive.google.com/open?id=1UkTczkc5MYaxoq6RVR9cvW–bU3gIs6H

Dissabte 10 de novembre
Xerrada: Ni sòlid ni líquid ni gas, descobrim el món dels slimes, a càrrec de Marc Boada, divulgador científic.
Demostració per a infants de 8 a 12 anys acompanyats amb les seves famílies
17.30 hores
A la Tèrmica de Roca Umbert
Durada: 30 minuts
Activitat gratuïta. Inscripció prèvia obligatòria: https://goo.gl/forms/tuebrr9mNKFNVr9t1

“Tot el que hi ha a la terra és sòlid, líquid o gasós, i a més hi ha alguns materials a mig camí entre el entre sòlids i líquids.  Els nostre joves els coneixen com a slimes i són uns mocs fascinants. Tant és així que els científics també els hi ha posat nom, i els anomenen fluids no newtonians.
En aquesta xerrada descobrirem com són, quines propietats presenten i tots els seus secrets.” Marc Boada

Dissabte 10 de novembre
Xerrada: Del carbó que accionava la tèrmica al grafè que revolucionarà el món, a càrrec de Marc Boada, divulgador científic.
Per a adults, adolescents i famílies amb adolescents.
18.30 hores
A la Tèrmica de Roca Umbert
Durada: 50 minuts
Activitat gratuïta. Inscripció prèvia obligatòria: https://goo.gl/forms/tuebrr9mNKFNVr9t1

“Durant dècades la tèrmica va utilitzar la força motriu del carbó i del petroli. Actualment intentem moderar el seu consum ja que comencem a saber l’impacte que té en el canvi climàtic. Però el carboni seguirà aquí! Això sí, carboni d’un tipus diferent, el grafè, el material del futur.
En aquesta conferència descobrirem què és el grafè i quines diferències presenta respecte del carbó. Veurem que les seves propietats són autènticament de ciència ficció i entre tots reflexionarem sobre les aplicacions que arribaran a totes i cadascuna de les diverses àrees de la nostra vida.” Marc Boada
Sobre TurismeIndustrial.cat
TurismeIndustrial.cat és la marca comercial de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) que agrupa 42 municipis catalans amb gairebé 80 equipaments que permeten conèixer a fons la revolució industrial catalana i, amb ella, la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània. Actualment ja té més d’1.000.000 de visites anuals, més de 6.000 socis del Club XATIC i més de 2.000 activitats organitzades cada any.

Presentació de la setmana del Turisme Industrial a La Tèrmica de Roca Umbert.