Ja s’han presentat oficialment tots els continguts del Panoràmic Granollers, que enguany se celebrarà entre el 27 i el 30 de setembre a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. L’entrada al festival és gratuïta.

El conflicte com a motor

La programació d’aquesta segona edició s’articula al voltant d’una efemèride: el 50è aniversari del 1968, un any emblemàtic en el qual es van succeir un gran nombre d’esdeveniments cabdals: el punt d’inflexió de la guerra de Vietnam i la lluita pels drets civils, el maig francès, la primavera de Praga, la repressió a Mèxic o els assassinats de Martin Luther King i Robert Kennedy. Com ha recordat el fotògraf i assagista Joan Fontcuberta, membre de l’equip directiu, L’estaca de Lluís Llach també neix el 1968.

El lema del festival, The whole world is watching (el món ens està mirant) rescata justament un dels eslògans cridats aquell any, durant les protestes de la convenció demòcrata de Chicago.

És un moment en què hi ha una gran efervescència en el món cultural i creatiu: l’esclat de la contracultura i el moviment hippie, el pacifisme i l’ecologisme, el situacionisme, el postestructuralisme o la semiòtica.

Per Fontcuberta, el 1968 i tota la dècada dels 60 “condensa, com un clímax, tota una sèrie d’elements dels quals nosaltres, encara avui, n’estem rebent una herència.”

Independentment dels fets històrics, l’interès dels organitzadors del festival granollerí radica en “pensar de quina manera el conflicte esdevé un motor de la dinàmica social i històrica. Com ens enfrontem als canvis que fan que la societat progressi.

En opinió de Fontcuberta, el 1968 és recordat “per irradiar aquest esperit de revolta. Prenem el 68 per parlar de la idea de rebel·lió, de contestació, de revolució. Aquesta idea de lluita que té molt a veure amb el què està passat ara a Catalunya”. La imatge gràfica del festival, basada en una fotografia icònica de Manel Armengol, reforça aquest concepte.

Propostes expositives

Jesús Vilamajó, també membre de l’equip directiu, ha fet un repàs pel més destacat de la programació, a través dels diferents espais del festival.

La nau de Dents de Serra acull tres exposicions col·lectives: El Gran Río, una col·laboració amb el Círculo de Bellas Artes de Madrid; Anivdelarev, una mostra de cartellisme comissariada pel Taller d’Infografia Popular i Félix Pérez-Hita i Biblioteca de la revolta, també una col·laboració amb el col·lectiu madrileny Fiebre, organitzadors de la fira Photobool, la primera dedicada al fotollibre.

L’Espai d’Arts presenta una de les exposicions destacades del festival. Surveillance Complex donarà a conèixer el treball de Simon Menner, un artista alemany que intervé sobre els arxius de cossos policials que van ser molt repressius durant algunes èpoques, com per exemple a la primavera de Praga. Una part del que es podrà veure a Granollers es mostra per primera vegada.

La Porxada.doc és un ambient dedicat a la creació audiovisual des d’un punt de vista documental, on es projectaran peces d’artistes internacionals.

Segurament l’espai més emblemàtic de Roca Umbert és la Tèrmica, on es generava l’energia de la fàbrica. Durant el festival serà l’insòlit escenari de La Tèrmica.LAB, un àmbit reservat a les expressions més experimentals i lliures. Set artistes reflexionen “sobre el concepte de revolta i com els mitjans de comunicació incideixen en la població en la manera com transmeten aquests continguts.

Com a novetat, el festival estrena un nou espai, el Centre d’Arts en Moviments, seu de la secció oficial de cinema. Es projectaran títols realitzats l’any 1968 i signats per directors com Chris Marker, Jan Svankmajer, Lindsay Anderson, Saul Bass, Ventura Pons o Pere Portabella. El cineclub de l’Associació Cultural o el festival Fantàstik Granollers han col·laborat en la selecció d’algunes pel·lícules.

A més, aquí s’hi ubiquen tres propostes: Revolutionary arkive: The eye-machine is watching és un encàrrec del festival a Pilar Rosado, una artista resident a Roca Umbert interessada en les imatges generades a partir de dades numèriques i informació digitalitzada. Rosado ha treballat amb 15.000 imatges de l’Arxiu Digital Audiovisual de Granollers i d’altres per tal d’obtenir uns resultats sorprenents.

Parafrasejant una de les consignes del maig francès, Sous les violons, la plage és una potent instal·lació del grup de música experimental cabosanroque, amb la qual el públic podrà interactuar.

Aquí també es podran visionar nous capítols de la sèrie Retratant fotògrafs de Vallès Oriental Televisió, dedicada a la trajectòria professional de fotògrafs vallesans.

Finalment, El carrer i la revolta posarà en contacte el treball de l’argentí Marcelo Brodsky i el català Jordi Borràs, dos fotògrafs d’estils molt diferents però emparentats pel seu interès per retratar les manifestacions i les protestes urbanes. Borràs mostrarà, com a primícia, fotografies inèdites de l’1 d’octubre.

Anàlisi i reflexió

El vessant teòric del festival es desplegarà de forma generosa durant una jornada de matí a la Nau B1. Presentada per Joan Fontcuberta, hi prendran part veus molt destacades, com l’esmentat Simon Menner, l’antropòleg i professor Manuel Delgado, el fotoperiodista Jordi Borràs, el realitzador audiovisual, assagista, pintor i comissari d’exposicions Andrés Hispano, l’arquitecta Lucía Jalón, l’historiador i crític d’art Jorge Luis Marzo, la historiadora i crítica de l’art i de cinema Joana Hurtado, el realitzador, guionista i editor Félix Pérez-Hita o la fotògrafa i editora argentina Verónica Fieiras.

Hispano també conduirà un taller durant els dies del festival, On era el maig al 68?, a través del qual proposarà un joc per qüestionar el concepte de memòria històrica.

El festival tampoc descuida el seu vessant didàctic a través de les visites guiades i d’un programa de propostes educatives adreçat als centres de secundària i elaborat per l’associació granollerina L’Eixida.

El Panoràmic Granollers és un festival dedicat a l’art i la creació contemporània, un espai de reflexió al voltant de la fotografia, el cinema i les noves narratives i amb la voluntat de donar visibilitat al talent jove.

Alhora també es presenta com una experiència lúdica, propicia a la descoberta. D’aquí que el programa també inclogui sessions a càrrec dels DJ Miqui Puig -amb una selecció musical centrada exclusivament en l’any 1968-, Khongost, Lo Bepo i Electropark.

I tot això succeeix en un espai patrimonial singular, que el festival vol realçar i posar a disposició dels creadors.