700 assistents han gaudit de més d’una trentena de sessions d’un alt nivell qualitatiu

La 19a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) buscava inspiració en mercats i experiències internacionals i definitivament l’ha trobat. Un centenar de ponents han passat per la Nau B1 i el plató del Centre Audiovisual durant els dos dies que el MAC s’ha instal·lat a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Un centenar de ponents han ofert una trentena de ponències de gran qualitat i amb un clar accent internacional que han inspirat als més de 700 assistents que han passat pel certàmen entre el 6 i el 7 de juny, i que un any més han convertit Granollers en l’epicentre del sector audiovisual català.

EL FUTUR DE LA RÀDIO, A DEBAT
La jornada Podcast IN/OUT. Nous formats de l’àudio digital, centrada en la ràdio, ha portat al MAC una representació d’empreses i professionals vinguts d’arreu d’Europa i de la resta de l’estat que han donat idees i opinions sobre el camí que ha de seguir la ràdio a Catalunya.

Adaptar els programes tradicionals a Internet
Jordi Basté, director d’El món a RAC1:
 “Hem de fer un Netflix a la ràdio, que puguis muntar una playlist a través dels podcasts”.
Carles Pérez, director d’El matí i la mare que el va parir: “Entenem que hem de fer coses diferents perquè el públic triï la ràdio musical enlloc de l’Spotify.
Òscar Fernández, director del Catalunya migdia s’ha preguntat “si només hi ha un 8% d’oients de podcast, ens estem oblidant els oients tradicionals?”

A la cua d’Europa
Graham Dixon, head of radio a l’European Bradcasting Union, ha presentat un estudi europeu sobre el consum de so en diferents formats:  “Només un 3% dels espanyols escolten la ràdio a la carta, en comparació amb un 9% dels anglesos”
María Jesús Espinosa de los Monteros, cap de projecte de Podium Podcast: “Els oïents que arriben als podcast ja no se’n van”.

Cotxes millorats per consumir podcasts
Totes les sessions de la jornada dedicada a la ràdio Podcast IN/OUT han destactat la necessitat d’adaptar els cotxes a les noves plataformes de consum d’àudio digital per globalitzar la seva escolta.

La necessitat d’introduir els podcasts a la ràdio catalana
Catalunya ràdio ha estrenat “Tor, tretze cases i tres morts”, la primera sèrie de no-ficció de la ràdio, amb 17.000 visites en 2 dies. Santi Faro, cap de continguts de Catalunya Ràdio. “A Catalunya Ràdio tenim clar que cal apostar pels podcasts”

INTERNACIONALITZACIÓ, FAKE NEWS I NOVES NARRATIVES, LES SESSSIONS DEL PRIMER DIA EN UN COP D’ULL
La primera jornada del MAC s’ha centrat més en la televisió i els formats audiovisuals i ha posat sobre la taula la necessitat d’internacionalitzar projectes de proximitat i de fer-ho a través de noves narratives. Les sessions del dia 6 de juny també han parlat sobre com combatre les fake newsi com fer front a la situació econòmica i política actual amb professionals d’alt nivell.

Noves Narratives audiovisuals. Transformació Audiovisual en entorns digitals. 
Georgina Ferri, subdirectora de l’Ara: 
“Un únic contingut s’ha de poder fer en format 360 graus per donar al lector diferents nivells de lectura perquè els mitjans de comunicació de masses estan despareixent. Hem de fer plataformes multimèdia” 
Medir Plandolit, editor digital d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio: 
“El consum està marcant els formats que realitzem” i “el vídeo està al centre de l’experiència dels nous formats”

Sector Audiovisual i Periodisme decent en temps d’incertesa.
Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes. “Que un periodista cobri 6 euros l’hora no és que no s’acosti al sou mínim interprofessional, és absolutament impresentable”.
Laia Altarriba, directora La Jornada“El perill és la immedietesa en què estem atrapades i com trenquem l’autocensura en temps de repressió”
Roser Mercadé, presidenta del Comitè d’Empresa del TV3: “El sector audiovisual promet, sempre que se’l cuidi”.

Internacionalitzar-se, oportunitat per la teva empresa. Com fer-ho. Experiències, subvencions, ajuts i serveis. 
La sessió organitzada pel Clúster de l’Audiovisual de Catalunya anima als productors audiovisuals a internacionalitzar-se.
Francisco Vargas, director de l’Àrea Audiovisual de l’ICEC: “Cal parar i preparar un projecte d’internacionalització”
Miquel Rutllant, president del Clúster Audiovisual de Catalunya i director general del Grup Lavinia:“Va ser una experiència complicada, però ja som a 7 països”.

Fake News, Fakebook i Faceveritat. 
Jordi Borràs reivindica el poder notarial del fotoperiodista per combatre les fake news, diu que “una imatge hauria d’anar acompanyada de mil paraules” i que “les fake news són una arma política”
Josep Maria Ganyet apunta que també són armes “de destrucció i distracció massiva”.
Miriam Hatibi creu que cal consumir diferents tipus de mitjans “per tenir més capacitat crítica i combatre lesfake news“.

EL PRIMER TALLER DE TRANSMÈDIA, ÈXIT ROTUND
Professionals de TV3, productors i estudiants han participat al primer curs de narratives transmèdia impartit pel docent, guionista i productor de continguts trnasmèdia, Daniel Resnich. Durant més de dues hores ha explicat als assistents les tècniques i estratègies narratives necessàries per desenvolupar un producte audioviusal en multiplataforma.

MÉS DE 40 EMPRESES A FIRA MAC
Durant els dos dies del MAC, més de 40 empreses, 7 d’elles europees (França, Holanda i Bèlgica) han participat als espais expositius de la Nau Dents de Serra i han col·laborat en l’organització del certamen. S’hi han fet més de 150 contactes empresarials i unes 200 persones han passat per l’espai MAC RV, que aquest any ha acollit les projeccions de Broomx, una empresa pionera, que ha desenvolupat una tecnologia única que permet visualitzar realitat virtual sense necessitat d’ulleres.