Jordi Basté, Mònica Terribas i Jordi Borràs són alguns dels noms més mediàtics que participaran a la 19a edició del MAC per examinar el sector

Ja s’ha presentat la 19a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC) al plató del Centre Audiovisual de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Una presentació a càrrec dels seus organitzadors: Alba Barnusell, regidora de Comunicació i primera tinent d’alcalde, Josep Maria Codina, director del MAC, Josep Maria Martí, director de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB), Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Francesc Pena, conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local i Josep Mayoral, alcalde de Granollers.

El director d’El Món a Rac1, Jordi Basté, la directora d’El Matí de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas i el fotoperiodista, Jordi Borràs, són només alguns dels noms més mediàtics que participaran en la 19a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC), que tindrà lloc els propers dies 6 i 7 de juny al recinte de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Això farà que Granollers es converteixi un any més en l’epicentre del sector audiovisual català.

Basté i Terribas analitzaran com afecten els nous formats com els podcasts en els programes de ràdio convencionals. Borràs, compartirà taula amb els consultors de comunicació Míriam Hatibi i Marc Argemí i amb l’expert en Internet, Josep Maria Ganyet, per analitzar la incidència de les fake news a Internet. Totes dues propostes són exemples de transformació digital que es tractaran en aquesta edició del MAC.
Altres noms reconeguts que que conformen el programa de l’edició d’enguany són els periodistes Salvador Alsius i Miquel Pellicer i l’expert en negoci digital Genís Roca.

La ràdio i els podcasts
Aquest any, el MAC posarà especial atenció en el món de la ràdio amb una jornada específica titulada Podcast IN/OUT. Nous territoris de l’àudio digital i centrada en el fenomen dels podcasts, les publicacions digitals periòdiques que es poden descarregar d’internet i que estan dictant noves pautes de consum.
En formaran part el director de la Cadena SER; el director i el cap de programes de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo i Santi Faro respectivament o el director de Ràdio Arenys, degana de les emissores municipals, entre molts altres.
També una bona representació de podcasters de tot l’Estat i un seguit d’experts arribats de França i Holanda.

Com afecta el context polític al sector?
El MAC també analitzarà com està afectant la situació política i social en el sector audiovisual. I ho farà des d’una perspectiva de gènere. Per una banda, la periodista Empar Moliner moderarà una taula on, entre d’altres, hi haurà la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i la directora del digital Jornada, Laia Altarriba, per parlar sobre el sector audiovisual i el periodisme decent en temps d’incertesa. Una segona sessió, moderada per un altre periodista, Jordi Sellas, asseurà Carles González, director de RTVE a Catalunya; Brauli Duart, vicepresident de la CCMA i Xavier Díaz, director de l’ICEC, entre d’altres.
En aquest sentit, tant el Clúster Audiovisual de Catalunya com la XAL faran èmfasi en la internacionalització dels projectes audiovisuals i en l’obertura de mercats exteriors.

Sèries i vídeos virals
Un altre dels eixos que es tractarà al MAC seran les noves narratives audiovisuals. D’una banda, s’explicaran les interioritats i les estratègies de promoció d’algunes de les sèries més exitoses del panorama espanyol actual. Tot plegat reforçat amb un minicurs transmèdia impartit per un representant de Guionistes Associats de Catalunya.
De l’altra, hi haurà sessions teòriques de professionals de mitjans de referència com la subdirectora del Diari Ara, Georgina Ferri o l’editor digital d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, Medir Plandolit, que analitzaran factors com la influència que tenen els vídeos virals.

Drones i Realitat Virtual: més de 40 empreses a Fira MAC
Més de 40 empreses, emissores i institucions participaran a Fira MAC en alguna de les seves modalitats. Una zona que tornarà a tenir un espai per mostrar les últimes novetats en Drones i en Realitat Virtual. En aquest últim cas, comptarà amb la presència de l’empresa catalana Broomx, que ha desenvolupat una tecnologia pionera capaç de reproduir contingut immersiu i realitat virtual sense necessitat d’utilitzar ulleres ni pantalles ni projeccions.

Fantàstik Granollers al MAC
Tot i que totes les sessions del MAC són obertes i gratuïtes a tota la ciutadania en general, l’Open MAC és l’aposta més popular del certamen i enguany comptarà amb la participació d’una entitat granollerina: Fantàstik Granollers. El gènere fantàstic s’apoderarà del MAC durant el vespre de dimecres, quan es projectaran curtmetratges multipremiats internacionalment a festivals especialitzats com els de Sitges o Brusel·les, i s’aprofitarà per reflexionar sobre el present i el futur d’aquest gènere cinematogràfic.

Premis MAC
El certamen continua renovant la seva aposta pionera per les narratives transmèdia, convocant la sisena edició del Concurs de Guió de Projectes Transmèdia. Alhora, reafirma la seva col·laboració amb el Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Granollers a través d’una dotació econòmica destinada al Premi del Jurat del Curtàstik, el concurs internacional de curtmetratges que configura la secció competitiva d’aquest festival.